Tips aanpakken pesten op de werkvloer

Van stress, angst en depressie tot een hoge bloeddruk, maag- en darmklachten. Pesten op de werkvloer kan zorgen voor zowel geestelijke als lichamelijke problemen. De noodzaak om pestgedrag aan te pakken is dan ook hoog. Hoe je dat doet? Met deze tips helpen wij je op weg.

Schade voor de organisatie
Naast de schade die pestgedrag toebrengt aan slachtoffers, raakt het gedrag de hele organisatie. Werknemers voelen zich niet meer veilig, de productiviteit daalt en mensen durven minder van zichzelf te laten zien uit angst om te falen. Om nog maar te zwijgen over de financiële gevolgen voor de werkgever. Onderzoeksinstituut TNO berekende dat ziekteverzuim vanwege pesterijen werkgevers zo’n 1,7 miljard euro per jaar kost.

Tips om pestgedrag aan te pakken
Heb jij te maken met pestgedrag op de werkvloer? Hoe moeilijk het ook lijkt, het is belangrijk om direct in actie te komen.

Lees ook: Hoe herken je pesten en pestkoppen op de werkvloer?

Met deze tips ben jij voorbereid:

  1. Laat een opmerking niet over je heen komen, maar zeg er direct iets van. Hiermee kun je voorkomen dat de pestkop jou als een geschikt doelwit zit. Voorkomen is beter dan genezen!
  2. Let op je lichaamstaal als je mensen aanspreekt. Sta rechtop en kijk mensen recht in de ogen aan als je tegen ze praat. Dat straalt kracht en zelfverzekerdheid uit (ook al voelt dit misschien niet zo).
  3. Bereid een standaard opmerking voor die je direct kunt zeggen wanneer iemand een onaardige opmerking maakt. Zo heb jij gelijk je weerwoord en voorkomt het een gevoel van onmacht.
  4. Ga het gesprek aan met de pester. Kies een rustig moment en vraag heel direct waarom de persoon vervelende opmerkingen maakt. Laat een stilte vallen na je vraag, dit zorgt vaak voor een ongemakkelijk gevoel bij de ander.
  5. Zorg dat je bewijs hebt! Leg feiten vast zoals mailtjes, whatsappjes etc. Houd bij wie, wat, wanneer zegt. Wordt er tijdens een vergadering vervelende opmerkingen gemaakt? Noteer direct wie er aanwezig waren, wat er is gezegd en wat de aanleiding was.
  6. Spreek je uit. Maak de pesterijen schriftelijk bekend bij je leidinggevende of werkgever. Hierdoor heb je bewijs dat je stappen hebt ondernomen.
  7. Is je leidinggevende of werkgever zelf betrokken bij het pestgedrag? Of wordt er geen actie ondernomen? Maak je bekend bij de vertrouwenspersoon. Hij of zij ondersteunt je bij het laten stoppen van dit gedrag.

Je staat in je recht!
Het kan soms spannend zijn om voor jezelf op te komen. Wees je bewust dat je volledig in je recht staat. In de Arbowet is opgenomen dat pesten valt onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Werkgevers zijn verplicht om beleid te voeren tegen het beperken en voorkomen van deze vorm van arbeidsbelasting. Een vertrouwenspersoon speelt hierin een belangrijke rol. Hij of zij helpt de medewerker met het probleem, biedt een luisterend oor en ondersteunt bij het bespreekbaar maken binnen de organisatie. De vertrouwenspersoon heeft ook een actieve rol in het signaleren van ongewenste omgangsvormen op de werkvloer, het – gevraagd en ongevraagd – adviseren van het management en voorlichten van de medewerkers over PSA.

Vertrouwenspersoon worden?
Wil je in jouw organisatie een actieve rol spelen in het bestrijden en voorkomen van pesterijen en andere vormen van ongewenste omgangsvormen? Met de opleiding Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen leer je in drie dagen alles over de functie, het opvangen van collega’s en je positie binnen de organisatie. Na het afronden van de opleiding ben je direct klaar om aan de slag te gaan.

Lees meer over de opleiding Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4689041/pesten-werk-rechtszaak-sociale-verzekeringsbank-werknemer-gepest-tips
https://www.nu.nl/werk/5879508/pestkoppen-op-het-werk-ik-vond-mijn-spullen-terug-in-de-sloot.html
https://www.ad.nl/ad-werkt/dit-zijn-de-vier-types-pestkoppen-op-werk-en-zo-pak-je-ze-aan~aaf3c60a8/