Gepest op het werk? Spreek je uit!
Een werkplek waar je jezelf kunt zijn, waar je uit je comfortzone mag komen om jezelf te ontwikkelen, waar je terecht kunt met vragen en mag leren. Klinkt logisch toch? Helaas is dit voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Steeds vaker lezen we berichten in het nieuws over medewerkers die te maken hebben met een sociaal onveilige werkomgeving.
Met buikpijn naar je werk
Pesten, intimidatie of discriminatie kan veel schade toebrengen. Het zorgt ervoor dat het werk een plek wordt waar je altijd bang bent en niet jezelf durft te zijn. Een werknemer van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kreeg langdurig te maken met pestgedrag (RTL Nieuws). In april stond zij voor de rechter, omdat zij na vijf jaar een onderzoek eist naar het pestgedrag. Het pesten had een enorme impact op haar leven, vertelde ze in de rechtbank. Na een jaar raakte ze ernstig depressief en daardoor langdurig arbeidsongeschikt.
Naar de rechtbank
De medewerker bij SVB is niet de enige die naar de rechter stapt. Volgens Laura Willemse, Stichting Pesten op de Werkvloer, zijn er in de afgelopen vier jaar al heel wat rechtszaken geweest. Voordat een melding wordt doorgezet naar de rechter, gaat deze langs een klachtencommissie. De klachtencommissie oordeelt of een klacht gegrond is. Ze doen daarbij geen bindende uitspraken, maar wel aanbevelingen.
Lees ook: Hoe herken je pesten en pestkoppen op de werkvloer?
Misbruik maken van je positie
Veel medewerkers vinden het moeilijk om aan de bel te trekken als zij gepest worden. Er ligt een taboe op en vaak zoeken zij de schuld bij zichzelf. Daarbij nemen niet alle leidinggevenden pesterijen serieus. Volgens Willemse komt het ook voor dat een leidinggevende zelf de pester is. Onlangs heeft er een onderzoek plaatsgevonden door FNV en VAWO onder universiteitsmedewerkers (FNV). Hieruit bleek dat ruim 39% te maken heeft gehad met intimidatie of machtsmisbruik door een hoogleraar of leidinggevende. De voornaamste reden van de sociaal onveilige werkomgeving blijkt slecht leiderschap te zijn.
Spreek je uit!
Hoe doe je dat dan? Een pestkop aanspreken op zijn of haar gedrag. Deze tips helpen je op weg:
- Beroep iemand op zijn of haar normen en waarden, door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik weet dat je het belangrijk vindt dat iedereen zich vrij voelt om deel te nemen aan de vergadering, maar als je X doet/zegt gebeurt bij mij het tegenovergestelde.
- Leg uit wat het gedrag met je doet vanuit een ik-boodschap. Bijvoorbeeld: “Ik hoor je X zeggen/doen, dit geeft mij Y gevoel.
- Maak de boodschap persoonlijk door de naam te noemen van de persoon tegenover je.
- Let op je lichaamstaal. Sta rechtop en maak oogcontact. Hierdoor straal je zelfvertrouwen uit, ook al voel je dit misschien niet.
Vertrouwenspersoon worden?
Wil je in jouw organisatie een actieve rol spelen in het bestrijden en voorkomen van ongewenste omgangsvormen? Met de opleiding Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen leer je in drie dagen alles over de functie, het opvangen van collega’s en je positie binnen de organisatie. Na het afronden van de opleiding ben je direct klaar om aan de slag te gaan.
Lees meer over de opleiding Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen
Bron: https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/fnv-overheid/2019/05/helft-universiteitspersoneel-ervaart-sociaal-onvei
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4689041/pesten-werk-rechtszaak-sociale-verzekeringsbank-werknemer-gepest-tips