Een week na de onthullingen bij The Voice
Een week na The Voice-onthullingen blikt André Kreuze, directeur van het Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen (LIVP), in dit blog terug op de schok die door Nederland ging en de media-aandacht die er op volgde. Hij kijkt ook vooruit. ‘Laten de politiek nu doorpakken en de vertrouwenspersonen voor organisaties verplicht stellen.’
Even ging het in ons land niet meer alleen om corona. De onthullingen van The Voice of Holland deden Nederland schrikken. Het was een week lang het gesprek van de dag. Ook wij schrokken van The Voice-kwestie, maar eerlijk gezegd zijn wij niet vol ongeloof over de (schokkende) gebeurtenissen. De cijfers over ongewenste omgangsvormen zijn, ook in een professionele omgevingen, schrikbarend hoog. Nog steeds hebben meer dan een miljoen werknemers in Nederland te maken met ongewenst gedrag op de werkvloer. Zie alleen al de uitkomst van een onderzoek naar seksuele intimidatie zoals dat door CNV uitgevoerd is (juni 2021).
Kentering
Sinds de onthullingen bij The Voice -o.a. via de uitzending van BOOS-, is bij veel organisaties het onderwerp sociale veiligheid hoog op de agenda geplaatst. Wij merken dat o.a. door het aantal telefoontjes van mensen die binnen bedrijven (mede) verantwoordelijk zijn voor het voorkomen/beperken van psychosociale arbeidsbelasting. Organisaties vragen zich af of zoiets, als bij TvoH, zich ook kan voordoen binnen hun (werk)omgeving en willen weten hoe en wat ze op dit moment kunnen doen.
Pers
Er was veelvuldig contact met journalisten en de pers. Media die ons benaderd heeft voor input en expertise zijn bijvoorbeeld Caroline Geijsman van RTV Utrecht waarbij het ging over het belang van een gedragscode (on)gewenst gedrag en een vertrouwenspersoon binnen organisaties. In het Radio 1 Journaal was er een interview met Astrid Kersseboom over de functie en de meerwaarde van vertrouwenspersonen. In gesprek met Edwin van den Berg van het NOS Journaal spraken we ook weer over de functie van vertrouwenspersonen en hoe het jaren kan duren voordat ongewenst gedrag naar buiten komt. Voor de uitzending bij Nieuwsuur ging het over de vraag of een advocatenkantoor, in opdracht van producent iTV, onderzoek kan doen naar het seksueel grensoverschrijdende gedrag bij televisieprogramma The Voice of Holland. Andere publicaties of citaten zijn terug te lezen bij de Telegraaf, Trouw, NOS.nl, Metro, beveiligingsnieuws.nl en Villamedia.nl. Ook hebben we bijgedragen aan het artikel ‘Wat verdient een vertrouwenspersoon‘ in de Financiële Telegraaf.
En vervolgens….
Na de meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland komen er ook bij andere organisaties vergelijkbare meldingen aan het licht zoals: Marc Overmars (Ajax), Gijs van Dijk (PvdA-Kamerlid) en bijvoorbeeld Mick van Wely (misdaadverslaggever). Vanuit de media diverse verzoeken om, vanuit onze expertise, daarop te reageren zoals een live interview op Radio 1 – vanaf 2:05:45 (Astrid Kersseboom), het TV Journaal, het Algemeen Dagblad, een artikel op NOS.nl, live op RTV Utrecht – vanaf 17.15 uur (Jeroen Latijnhouwers) en bericht, de regionale krant Tubantia, over het bedrijfsleven in de stress en de groeiende vraag naar vertrouwenspersonen. Ook werden we benaderd voor artikelen die betrekking hebben op het zorgen voor -behoud van- sociale veiligheid op de werkvloer door bijvoorbeeld Oneworld, Het Parool, de Volkskrant en de Gelderlander. Op uitnodiging van Orly Polak en Joriene Beks is er, voor Studio Gehoord, een podcast gemaakt met als thema ‘Vermeende daders worden zonder wederhoor aan de kant geschoven’. De podcast is hier te beluisteren.
Lichtpuntje
Een lichtpuntje na deze nare gebeurtenissen is; dat (on)gewenste omgangsvormen nu bij veel organisaties bovenaan op de agenda staat. Zijn we een nieuwe weg ingeslagen? Een weg van blijvend meer bewustwording en meer aandacht voor sociale veiligheid op de werkvloer? Aandacht voor het bewerkstelligen van een (open)cultuur waarbij we elkaar durven aanspreken en respectvol met elkaar omgaan? Dat geldt ook voor interacties tussen mensen waarbij er verschil is in invloed/macht of zich tot elkaar verhouden zoals bijvoorbeeld medewerker-leidinggevende, deelnemer-coach, stagiar-begeleider, student-docent, beoefenaar-instructeur, cursist-trainer of andere vormen waarbij er sprake is van ‘een meerdere’ die kan beslissen over een ander zijn toekomst c.q. het behalen van een doel.
Wil jij, voor jouw organisatie, sparren over het bewerkstelligen van een veilige (werk)omgeving? Onze professionals staan klaar. Ook voor onderzoek binnen organisaties. Immers… wat je niet hoort of niet ziet, wil dat niet zeggen dat het er niet is.
Laten we er allemaal aan bijdragen dat iedereen zich overal (sociaal) veilig voelt! Want daar heeft iedereen recht op. En op professionele opvang en begeleiding als dit (even) niet zo is.
NB op 25 augustus 2022 heeft BOOS opnieuw een uitzending online gezet als vervolg op de eerdere onthullingen bij The Voice of Holland.