Pesten en pestkoppen herkennen op de werkvloer

Bewust informatie achterhouden, kleinerende opmerkingen, negeren en buitensluiten. “Ach, het was maar een grapje”. Wat voor de één een grapje is, kan voor de ander enorme impact hebben met verregaande gevolgen. Wist je dat 1 op 10 werknemers slachtoffer is van deze “onschuldige” pesterijtjes? Hoe herken je de grootste pestkoppen op de werkvloer?

Vormen van pesten op de werkvloer
Plagen slaat om in pesten wanneer het gedrag structureel wordt, negatief is en steeds gericht op één persoon. Pesten komt voor in verschillende vormen. “Hard en confronterend, en subtiel”, vertelt Laura Willemse van Stichting Pesten op de Werkvloer (RTL Nieuws). Vooral de subtiele vorm van pesten is een groot probleem. “Het is minder zichtbaar en daardoor niet makkelijk te bewijzen. Tegelijkertijd gaat dit soort pestgedrag vaak langer door”. Iedereen kan te maken krijgen met pesten. Niet alleen de introverte medewerker, ook de vlotte en assertieve collega kan het slachtoffer worden.

Herken de pestkop
Oprichters van stichting Workplace Bullying Institute, Gary en Ruth Namie, beschrijven vier type pestkoppen op de werkvloer.

  1. De schreeuwlelijk (agressieve communicatie)
    Deze pestkop verschuilt zich achter agressieve communicatie. Schreeuwen, boze e-mailtjes, agressief lichaamstaal en andere vormen van vijandelijkheid kenmerken dit type persoon. De pestkop jaagt niet alleen één persoon angst aan. Ook de rest van de collega’s durven vaak niet op te staan tegen deze persoon.
  2. De overdreven criticus
    Wat je ook doet, het is nooit goed. En dat zul je weten ook… De eeuwige criticus zoekt tot in detail punten om je werk mee af te kraken. Dit gebeurt vooral tijdens één-op-één besprekingen, of de “fouten” worden nog even subtiel benoemd tijdens een teambespreking. Daarnaast heeft deze pestkop er een handje van om je buiten te sluiten en vervelende grappen over je te maken.
  3. De manipulerende poortwachter
    Valt er niets aan te merken op je werk? Dan zorgt deze pestkop daar hoogstpersoonlijk wel voor. Dit doet hij of zij door bewust informatie achter te houden, te strakke deadlines te geven, je niet uit te nodigen voor een bespreking, of hulp van anderen te onthouden. Is de leidinggevende of werkgever de pestkop? Dan kan hij of zij je onterecht een slechte beoordeling geven.
  4. De schijnheilige serpent
    Dit is de meest gewiekste pestkop en lastig te verslaan. Hij of zij doet namelijk alsof jullie goede collega’s zijn, terwijl hij of zij achter je rug om over je roddelt en je werkprestaties ondermijnt. Vaak kom je pas achter dit gedrag als een andere collega dit aan je vertelt.

Lees ook: Tips om pesten op de werkvloer aan te pakken

Voor de werkgever
Als leidinggevende en directie is het belangrijk om meldingen van ongewenste omgangsvormen serieus te nemen. Mensen kunnen letterlijk ziek worden wanneer zij slachtoffer zijn van ongewenst gedrag. Hoe voorkom je als werkgever persten op de werkvloer? Een verstandige eerste stap is het aanstellen van een vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon heeft een actieve rol in het signaleren en voorkomen van ongewenste omgangsvormen binnen de organisatie. Daarnaast is diversiteit aanbrengen een effectieve oplossing. “Hoe homogener de werkvloer, hoe hoger het risico op pestgedrag”, zegt Willemse (NU.nl). Wanneer medewerkers veel van elkaar verschillen, hoe minder iemand afwijkt van de rest.

Lees meer over de opleiding Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4689041/pesten-werk-rechtszaak-sociale-verzekeringsbank-werknemer-gepest-tips
https://www.nu.nl/werk/5879508/pestkoppen-op-het-werk-ik-vond-mijn-spullen-terug-in-de-sloot.html
https://www.ad.nl/ad-werkt/dit-zijn-de-vier-types-pestkoppen-op-werk-en-zo-pak-je-ze-aan~aaf3c60a8/