#MeToo wijst op noodzaak wettelijke verankering vertrouwenspersoon
LVV vraagt kabinet om daadkracht
De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) vraagt de nieuwe minister van Sociale Zaken zo snel mogelijk de positie van vertrouwenspersoon wettelijk te regelen. #MeToo laat zien dat slachtoffers van ongewenste omgangsvormen in hun omgeving te weinig steun ervaren om hun verhaal kwijt te kunnen. Een wettelijke regeling verplicht bedrijven en organisaties een vertrouwenspersoon aan te stellen. Slachtoffers vinden bij vertrouwenspersonen advies en bijstand.
Leo ten Brink, voorzitter van de LVV: “Het is goed, maar ook triest dat duizenden Nederlandse vrouwen op sociale media en via #MeToo hun ervaringen met seksueel misbruik en seksuele intimidatie kenbaar kunnen maken. De actie haalt hun verhalen op en seksueel geweld uit de taboesfeer en dat is positief. Triest echter dat nu er aandacht voor gevraagd wordt uit de film-, artiesten- en modellenwereld en hier wel ruchtbaarheid aan wordt gegeven, terwijl er al decennialang vrouwen op de werkplek ernstig hinder ervaren van seksuele intimidatie en daar is te weinig of geen aandacht voor. Maar met al die aandacht zijn de slachtoffers nog steeds niet geholpen en lopen daders vrij rond. Dat is een slechte zaak. De vertrouwenspersoon kan een belangrijke rol voor slachtoffers vervullen. De LVV pleit er daarom al een tijd voor, zoals dat bij de ‘Wet Huis voor Klokkenluiders’ het geval is, dat er ook een wettelijk kader gaat komen voor de vertrouwenspersoon.”
De vertrouwenspersoon vangt medewerkers op die te maken krijgen met ongewenste omgangsvormen. Denk aan (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten, agressie of geweld van werknemers of werkgevers. De vertrouwenspersoon geeft advies en bijstand aan het slachtoffer, denkt met hen mee, geeft preventieve voorlichting en adviseert de werkgever over verbeteringen op dit gebied. Dat leidt tot een beter werkklimaat, werksfeer en de gezondheid van de medewerkers.
Steeds meer bedrijven en organisaties laten medewerkers opleiden tot vertrouwenspersoon. Het Centrum voor Persoonlijke Begeleiders (LIVP) wordt hiertoe steeds meer ingeschakeld voor het geven van (incompany) opleidingen en trainingen. Het LIVP leidt mensen op tot professionele en evenwichtige begeleiders, bijvoorbeeld in de functie van vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit.
Met de wettelijke verankering komt er een verplichting voor organisaties om een vertrouwenspersoon te hebben, wordt de drempel voor slachtoffers om vertrouwelijk te melden wat er is gebeurd lager en wordt er gewerkt aan meer autonomie en professionaliteit van de vertrouwenspersoon. Bovendien kan dit ook preventief werken. De droevige ‘populariteit’ van #MeeToo laat zien dat dit hard nodig is.
Ten Brink: “Ik roep de nieuwe minister van Sociale Zaken op om snel actie te ondernemen. Laat zien dat het nieuwe kabinet aandacht heeft voor deze problematiek. Een veilige werkomgeving en een luisterend oor voor slachtoffers. Dat is niet teveel gevraagd.”
Bron: https://www.lvvv.nl/nieuws/lvv-vraagt-kabinet-daadkracht-te-tonen-rond-metoo/10389